Magasinet
Kristian Ekholm & Paula Lehtonen: Magasinen kommer tillbaka – Return of the Warehouses

Ljuddesigner Kristian Ekholms och mediekonstnär Paula Lehtonens audiovisuella verk har inspirerats av evenemangsplatsen, ruinerna av VR:s magasin. Verket har planerats att påminna helsingforsare om områdets närhistoria. 

Färgerna som växlar mellan nyanser följer ljusets ändring i en solnedgång i maj. Att följa med verket på nära håll öppnar upp en audiell helhet bestående av blid musik. 

Godsstationen som bevarats mitt i Helsingfors berättar om det intensiva startskedet inom industrialiseringen för över hundra år sedan. Senare blev magasinen ett centrum för gräsrotskultur, och nu har området tagits över av affärslivet och kulturevenemang för den stora allmänheten. Konstnärerna vill lyfta fram byggnaden i rampljuset ännu en gång.

Konstsamfundet stödjer verkets genomförande.

Förevisningstid: Dagligen kl. 17-22

Paula Lehtonen är en mediekonstnär från Helsingfors som skapar rumsliga videoinstallationer och elektronisk konst. Lehtonens verk har nyligen visats på bl.a. Konstmuseet Kumu i Tallinn och museet Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo. Lehtonen utexaminerades från utbildningsprogrammet för bildkonst vid Tammerfors yrkeshögskola år 2008 och från Medielaboratoriet vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur år 2013.

Kristian Ekholm är en ljuddesigner från Helsingfors som har utexaminerats från Teaterhögskolans institution för ljud- och ljusdesign år 2008 och har studerat audiovisuell mediekultur vid Lapplands universitet. Ekholm arbetar aktivt med föreställande konst på bl.a. Teater Viirus. Ekholm har belönats för framgångsrikt scenarbete på Svenska Teaterföreningen i Finlands 100-årsjubileum år 2013 samt tilldelats priset Ääni-Säde för bästa ljudplanering på Thalia-galan år 2010.

Tillbaka till toppen