Kringprogram 4-8.1.2014

ÖVRIGA LJUSOBJEKT

Hbl 150 år-jubileumsbelysning

Under evenemanget ses ljusdesigner Jukka Huitilas jubileumsbelysning Hbl 150 år – HBL:s orange färg som en fyr – på tornspiran på Hufvudstadsbladets redaktion på Mannerheimvägen.

Tid: Vid mörker
Adress: Mannerheimvägen 18

Den blå linjen

Ljuskonstverket Den blå linjen lyser över Unionsaxeln, innerstadens längsta sammanhängande gatuaxel, under ett dygn i takt med årstiderna och stadens puls. Med Unionsaxeln avses gatuaxeln mellan Observatoriebacken och Berghälls kyrka, dvs. Kopernikusvägen, Unionsgatan och Broholmsgatan.

En laserstråle reflekteras från Helsingfors observatoriums tak till Berghälls kyrkas torn. Konstverket syns bäst i strålens riktning, dvs. från själva Unionsaxeln. Verket är planerat av Vesa Honkonen/Vesa Honkonen Arkkitehdit ky.

Verket skapades år 2012 för jubileumsåret Helsingfors 200 år som huvudstad. Det startades den 10 december 2012, på dagen 135 år efter att det första elljuset i Helsingfors och hela Finland tändes år 1877.

Tid: Med dygnets, årstidernas och stadens puls
Adress: Kopernikusvägen, Unionsgatan och Broholmsgatan

RUNDVANDRINGAR

Guidade rundvandringar arrangeras på finska varje dag kl. 17.30 och 18.30. Rundvandringar på ryska arrangeras lör–sön 4–5.1 kl. 17.30 och 18.30 och mån–ons 6–8.1 endast kl. 17.30. Rundvandringar på svenska arrangeras lör–tis 4–7.1 kl. 17.30 och 18.30. Rundvandringar på engelska arrangeras lör–tis 4–7.1 kl. 17.30 och 18.30 och ons 8.1 endast kl. 18.30.

Rundvandringen tar högst 1,5 timme. Fritt inträde.

Man ska anmäla sig till rundvandringarna på förhand genom att hämta en biljett hos Helsingfors stads turistinformation från och med 27.12 på adressen Norra Esplanaden 19. Gruppstorleken är begränsad till 20 deltagare.

De finsk- och svenskspråkiga rundvandringarna startar bredvid den blå containern vid Nationaloperans amfiteater. De engelsk- och ryskspråkiga rundvandringarna startar vid Lux Helsinki-infocontainern på Senatstorget.

LJUSKONSTSYMPOSIUM

Onsdagen den 8 januari kl. 11–19 ordnas det internationella ljuskonstsymposiet Invisible Light i Kiasmateatern på Museet för nutidskonst Kiasma. Fritt inträde.

Vid sidan av konstnärerna i Lux Helsinki är talarna på symposiet den tyska konstnären Mischa Kuball, assisterande professorn i modern och nutidskonst Dawna Schuld från Indiana Universitet i USA, ljuskonstnären och doktoranden Juha Rouhikoski från Bildkonstakademin, lektor Harald Arnkil från Aalto-universitetets Högskola för konst och design samt Lux Helsinkis konstnärliga ledare Markku Uimonen, professor i ljusdesign vid Konstuniversitetets Teaterhögskola.

I samarbete med Bildkonstakademin och Museet för nutidskonst Kiasma.

Ladda ner hela programmet på engelska (pdf)

Tid: Ons 8.1 kl. 11–19
Adress: Museet för nutidskonst Kiasma, Kiasmateatern, Mannerheimplatsen 2
Evenemanget i Facebook

CAFÉER OCH RESTAURANGER

Välgörenhetscaféer

Kympin Lapset, Medborgartorget

En varm dryck eller korv som du köper för en god sak värmer både själen och kroppen. Grillkorvar och sojakorvar, kex och kaffe, te och varm saft finns till salu.

Föreningen för HUCS barncancerpatienters föräldrar och vänner, HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry, stödjer barn som insjuknat i cancer och deras familjer under sjukhusvård och efter vården.

Tid: kl. 17–22
Plats: Medborgartorget

Lions Club Helsinki-Torni och Helsinki-Maininki

Högklassig korv och varm saft. Grillkorv 3 euro, två korvar för 5 euro, varm saft 1 euro.

Lions Club Helsinki-Torni grundades 17.5.1957 och utför Lions-verksamhet i välgörenhetssyfte. Det internationella mottot är ”Vi hjälper”. Alla intäkter från caféet går till välgörenhet för ungdomar: 25 procent till Det nya barnsjukhuset, 25 procent till SOS-barnbyn i Hagalund, 25 procent till avdelning 10 på Barnkliniken och 25 procent till Drumsö musikinstitut.

Tid: kl. 17–22
Plats: Nationaloperans amfiteater

Lux Helsinki-restaurangförmåner

Cafe Kansallismuseo

Nationalmuseets mysiga café håller öppet till kl. 22 under evenemanget! Kom och njut av ljusverken över en kopp kaffe och tilltugg.

På menyn finns också rätter som inspirerats av innergårdens ljusverk. En vintrig, klar laksoppa med rågbröd för tankarna till skärgården och sjön i likhet med ljusverket FYR. Njut av en panna kryddiga sniglar och en bit baguette medan du beundrar verket Snailtrail. Caféet har A-rättigheter.

Tid: 4–8.1 lör–sön kl. 11–22, mån kl. 17–22 och tis–ons kl. 11–22
Adress: Mannerheimvägen 34

Cafe Vanha

Erbjudande i Cafe Vanha under Lux Helsinki: varm choklad och dadelkaka 5,00 €. Bredvid ljusverket Urban Flipper!

Tid: 4–8.1 dagligen kl. 9–23
Adress: Mannerheimvägen 3

Restaurang Macu

Erbjudande i restaurang Macu under Lux Helsinki: toddy och ett spett med marshmallows 8,00 €. Nära ljusverken vid Tölöviken!

Tid: 4–8.1 dagligen kl. 11.30–24
Adress: Hotell Crowne Plaza Helsinki, Mannerheimvägen 50

Restaurang Nuevo

I Torgkvarteren vid Senatstorget. Erbjudandet gäller den 3–11 januari 2014.

Menu Lux Helsinki i restaurang Nuevo 36,00 €

TAPAS

Chorizo con alioli
Chorizokorv, oliver och alioli

Mousse de huevas
Rommousse och maltkrutonger
Vinrekommendation: Don Gonzalo Oloroso, A.R. Valdespino 7,90 € (8 cl)

Paella Mixta
Kyckling, räkor, chorizo, paprika och musslor
Vinrekommendation: Waltraud Riesling 2012, Miguel Torres 14,10 € (16 cl) / 66,00 € (fl.)

Pudín de queso quark
Färskostpudding och saftad ananas
Vinrekommendation: Mistel Josefina Piñol Blanc 2011, Celler Vinos Piñol 14,60 € (8 cl)

Tid: mån-fre kl. 11.30-24, lör kl. 14-24, söndagar stängt
Adress: Sofiegatan 4

Restaurang Sunn

I Torgkvarteren vid Senatstorget. Erbjudande i restaurang Sunn under Lux Helsinki: chokladfondant med blåbär och blåbärstoddy 15,50 euro.

Tid: lör kl. 10–23, sön kl. 10–22, mån–tis kl. 11–22, ons kl. 11–23
Adress: Alexandersgatan 26

ÖVRIGT

Aikeen edistämiskeskus: Päivä paketissa

Päivä paketissa (Dagen är packad och klar) är en förvrängning av tid och rum som skapas av Aikeen edistämiskeskus (Centret för avsiktsfrämjande) invid Medborgartorget. Verket bevisar för festivalbesökarna som huttrar i snålblåsten att solen skiner och mandolinerna spelar också nästa sommar. Olika artistgäster ansvarar för mandolinerna och andra soliga saker i programtältet. Finns seriehjälten Tex Willer i gäddans mage?

Aikeen edistämiskeskus är ett fritt rum för föreställande konst som har verkat sedan 2013. Det är ett projekt av Janne Vasama och Perttu Sinervo, två scenografer. Projektets hjärta är ett grått bågtält som kan flyttas lätt.

Tid: kl. 17–22
Plats: Mellan Kiasma och Sanomahuset
Evenemanget i Facebook

Villa Hagasund: Brylcreem-utställningen

Utställningen på Villa Hagasund är värd ett besök bland ljuskonsten. Helsingfors stadsmuseums fotoutställning Brylcreem väcker till liv 1950-talets Helsingfors, där krigets skuggor vek undan och en optimistisk framtidstro spred sig. De rörande bilderna framkallar minnen och nostalgi: mjölkbutiker och nylonstrumpor, Brylcreem och läderjackor, olympiska spelen och Armi Kuusela, rock, rillumarei och Monrepos. Fritt inträde.
 
Tid: 4–7.1. kl. 11–22 och 8.1. kl.11-17.
Adress: Mannerheimvägen 13b

Julvärlden

I Helsingfors stadskärna finns det stämningsfulla jultorget Julvärlden. I det glada människovimlet träffar du jultomten, snögubbar och andra trevliga julvarelser. Du kan också njuta av varmhjärtade uppträdanden och julmusik till en kopp ångande glögg. I en av stugorna kan du beundra en fin julkrubba som byggts av studenter.

I de 24 marknadskojorna i Julvärlden kan du köpa förstklassiga, varma textilier, söta och salta läckerheter samt gåvor till dig själv och dina vänner. Jultomten kan du hälsa på i en stämningsfull stuga och ta ett foto som minne samt skriva din hälsning i gästboken.

Tid: 30.11–22.12 och 26.12–6.1. Mån-fre 11-19, lör 10-18, sön 11-18.
Plats: Vid Tre Smeders plats, Brunnsgården och omgivningen kring Gamla Studenthuset