Oheisohjelma 4.-8.1.2014

MUUT VALAISTUSKOHTEET

Hbl 150 vuotta -juhlavalaisu


Sanomalehti Hufvudstadsbladetin toimituksen tornissa nähdään tapahtuman ajan valosuunnittelija Jukka Huitilan Hbl 150 vuotta -juhlavalaisu, jossa loistaa Hbl:n oranssi tunnusväri majakan tavoin.

Aika: Pimeän aikaan
Osoite: Mannerheimintie 18
 

Sininen viiva

Valotaideteos Sininen viiva loistaa kantakaupungin pisimmän yhtenäisen katuakselin, Unioninakselin, yllä vuorokauden, vuodenaikojen ja kaupungin sykkeen mukaan. Unioninakselilla tarkoitetaan Tähtitorninmäen ja Kallion kirkon välistä katuakselia, johon kuuluvat Kopernikuksentie, Unioninkatu ja Siltasaarenkatu.

Lasersäde heijastuu Helsingin observatorion katolta Kallion kirkon torniin. Parhaiten teos näkyy Unioninakselilta lasersäteen suuntaisesti. Teoksen on suunnitellut Vesa Honkonen/Vesa Honkonen Arkkitehdit ky.

Teos syntyi vuonna 2012 Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina 2012 -juhlavuoden kunniaksi. Se käynnistettiin 10. joulukuuta 2012 päivälleen 135 vuotta sen jälkeen, kun Helsingissä ja koko Suomessa syttyi sähkövalo ensimmäisen kerran vuonna 1877.

Aika: Vuorokauden, vuodenaikojen ja kaupungin sykkeen mukaan
Osoite: Kopernikuksentie, Unioninkatu ja Siltasaarenkatu
 

KÄVELYKIERROKSET

Opastettuja kävelykierroksia järjestetään suomeksi joka päivä klo 17.30 ja 18.30. Venäjäksi järjestetään kierrokset la-su 4.-5.1. klo 17.30 sekä 18.30 ja ma-ke 6.-8.1. vain klo 17.30. Ruotsiksi järjestetään kierrokset la-ti 4.-7.1. klo 17.30 ja 18.30. Englanniksi kierrokset järjestetään la-ti 4.-7.1. 17.30 ja 18.30 sekä ke 8.1. klo 18.30.

Kierroksen kesto on maksimissaan 1,5 tuntia. Vapaa pääsy.

Kierroksille on ilmoittauduttava etukäteen noutamalla osallistumisen edellyttävä lippu Helsingin kaupungin matkailuneuvonnasta pe 27.12. alkaen (osoite Pohjoisesplanadi 19). Yhdelle kierrokselle mahtuu enintään 20 osallistujaa.

Suomen- ja ruotsinkieliset kierrokset lähtevät Kansallisoopperan amfilta sinisen kontin vierestä. Englannin- ja venäjänkieliset kierrokset lähtevät Senaatintorin Lux Helsinki -infokontilta.

VALOTAITEEN SYMPOSIUM

Keskiviikkona 8. tammikuuta klo 11-19 järjestetään Nykytaiteen museo Kiasman Kiasma-teatterissa kansainvälinen valotaiteen symposium Invisible light. Symposium on avoin kaikille kiinnostuneille ja sinne on vapaa pääsy. Symposiumiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tapahtuman kieli on englanti.

Symposium keskittyy valon keinoin luotuihin taideteoksiin sekä valon havainnointiin, kokemiseen ja näkemiseen. Miten nähdä puhdasta valoa ilman valoa heijastavia objekteja? Miten esittää pelkkää valoa taideteoksena? Kuinka valoa ja valoteoksia tulisi tarkastella ja kokea?

Puhujina on kansainvälisiä alan nimiä sekä Lux Helsingin valotaiteilijoita, joita esittäytyy tapahtuman iltaosuudessa. 

Taiteilija, Kölnin Mediataiteen akatemian professori Mischa Kuball Saksasta kertoo taiteellisesta työskentelystään valon parissa. Mitkä ovat valon mahdollisuudet osallistaa ja kommunikoida? Mitä on valon politiikka? Valotaiteeseen, arkkitehtuuriin ja muotoiluun keskittynyt kuraattori Bettina Catler-Pelz Saksasta pohtii valotaiteen roolia nykytaiteen kentällä erilaisten valofestivaalien näkökulmasta. 

Indianan yliopiston nyky- ja modernin taiteen apulaisprofessori Dawna Schuld Yhdysvalloista tarkastelee Kaliforniassa syntyneen Light & Space -taiteen lähtökohtia sekä valon keinoin luotuja, aisteja ehdollistavia teoksia. Schuldin erityisalueena on minimalismi ja installaatiotaide.

Valotaiteilija, tohtoriopiskelija Juha Rouhikoski Kuvataideakatemiasta tarkastelee puhtaan valon esittämisen sekä sen havainnoinnin haasteita valotaiteen kentällä. Taiteilija, lehtori Harald Arnkil Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta demonstroi näkemisen ja havainnoinnin kontekstisidonnaisuudesta sekä suhteellisuudesta.

Symposiumin avaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun valosuunnittelun professori, Lux Helsingin taiteellinen johtaja Markku Uimonen. Moderaattorina toimii taiteilija, taiteellisen tutkimuksen professori Jan Kaila Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta.

Symposium on osa Kuvataideakatemiassa tohtorikoulutettavan Juha Rouhikosken jatko-opintoja. 

Tapahtuman yhteydessä Kiasman seminaarihuone toimii sideshow-tilana, jossa on mahdollista tutustua valon näkemiseen ja kokemiseen uusilla tavoilla. Esillä ovat Juho Itkosen Hallucination Machine ja Juha Rouhikosken Color Sensing -koe.

Yhteistyössä: Kuvataideakatemia ja Nykytaiteen museo Kiasma

Lataa symposiumin koko ohjelma (pdf)

Aika: Ke 8.1. klo 11-19
Osoite: Nykytaiteen museo Kiasma, Kiasma-teatteri, Mannerheiminaukio 2
Tapahtuma Facebookissa

KAHVILAT JA RAVINTOLAT

Hyväntekeväisyyskahvilat

Kympin Lapset, Kansalaistori

Hyvän asian puolesta ostettu kuuma juoma tai makkara lämmittää sekä sielua että ruumista. Myytävänä grillimakkaraa/soijanakkeja, keksejä sekä kahvia, teetä ja lämmintä mehua.

HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry tukee syöpään sairastuneita lapsia ja heidän perheitään sairaalahoitojen aikana ja niiden jälkeen.

Aika: klo 17-22
Paikka: Kansalaistori

Lions Club Helsinki-Torni ja Helsinki-Maininki

Laadukasta makkaraa ja lämmintä mehua. Grillimakkara 3 euroa, kaksi makkaraa 5 euroa, lämmin mehu 1 euroa.

Lions Club Helsinki-Torni on perustettu 17.5.1957 ja tekee hyväntekeväisyyteen tähtäävää Lions-toimintaa. Kansainvälinen johtava ajatus on ”Me palvelemme”. Kaikki kahvilan tuotto suunnataan hyväntekeväisyyteen nuorisolle: Uusi Lastensairaala 2017 25 prosenttia, SOS-Lapsikylä Tapiola 25 prosenttia, Lastenklinikan osasto 10 25 prosenttia ja Lauttasaaren musiikkiopisto 25 prosenttia.

Aika: klo 17-22
Paikka: Kansallisoopperan amfi
 

Lux Helsinki -etuja ravintoloissa

Cafe Kansallismuseo

Kansallismuseon lämminhenkinen kahvila on avoinna tapahtuman ajan klo 22 asti! Tule nauttimaan valoteoksista pikkupurtavan ja kuuman juoman ääreen.

Tarjolla myös sisäpihalla olevista valoteoksista innoituksensa saaneita annoksia. Talvinen, kirkas madekeitto ja ruisleipä vievä ajatukset saaristoon ja veden ääreen FYR-valoteoksen tapaan. Mausteisen etanapannun ja palan patonkia voi nauttia Snailtrail-valoteosta ihaillen. Kahvilassa on myös A-oikeudet.

Aika: 4.-8.1. la-su klo 11-22, ma klo 17-22 ja ti-ke klo 11-22
Osoite: Mannerheimintie 34

Cafe Vanha

Tarjouksena Cafe Vanhassa Lux Helsingin ajan: kuuma kaakao ja taatelikakku 5,00 €. Urban Flipper -valoteoksen vieressä!

Aika: 4.-8.1. päivittäin klo 9-23
Osoite: Mannerheimintie 3

Ravintola Macu

Macussa tarjouksena Lux Helsingin ajan: toti ja vaahtokarkkivarras 8,00 €. Lähellä Töölönlahden valoteoksia!

Aika: 4.-8.1. päivittäin klo 11.30-24
Osoite: Hotelli Crowne Plaza Helsinki, Mannerheimintie 50

Ravintola Nuevo

Torikortteleissa Senaatintorilla Corazón-teoksen lähellä. Voimassa 3.–11. tammikuuta 2014.

Nuevossa Menu Lux Helsinki 36,00 €

TAPAS

Chorizo con alioli
Chorizo-makkaraa, oliiveja ja aliolia

Mousse de huevas
Mätimoussea ja mallasleipäkrutonkeja
Viinisuositus: Don Gonzalo Oloroso, A.R. Valdespino 7,90 € (8 cl)

Paella Mixta
Kanaa, katkarapuja, chorizoa, paprikaa ja simpukkaa
Viinisuositus: Waltraud Riesling 2012, Miguel Torres 14,10 € (16 cl) / 66,00 € (plo)

Pudín de queso quark
Tuorejuustovanukasta ja mehustettua ananasta
Viinisuositus: Mistel Josefina Piñol Blanc 2011, Celler Vinos Piñol 14,60 € (8 cl)

Aika: ma-pe klo 11.30-24, la klo 14-24, sunnuntaisin suljettu
Osoite: Sofiankatu 4

Ravintola Sunn

Sunn Torikortteleissa Senaatintorin vieressä. Tarjouksena Lux Helsingin ajan: mustikka-suklaafondant ja mustikkatoti 15,50 euroa.

Aika: la klo 10-23, su klo 10-22, ma-ti klo 11-22, ke klo 11-23
Osoite: Aleksanterinkatu 26

MUUT

Aikeen edistämiskeskus: Päivä paketissa

Päivä paketissa on Aikeen edistämiskeskuksen synnyttämä aika-avaruudellinen vääristymä Kansalaistorin kupeessa. Teos todistaa viimassa värjöttelevälle festivaalikansalle, että aurinko paistaa ja mandoliini soi tulevanakin suvena. Mandoliineista ja muista aurinkoisista asioista ohjelmallisessa teltassa vastaavat vaihtuvat esiintyjävieraat. Löytyykö hauen vatsasta kenties Tex Willer?

Aikeen edistämiskeskus on vuodesta 2013 toiminut esitystaiteelle omistettu vapaa tila. Se on kahden lavastajan, Janne Vasaman ja Perttu Sinervon projekti, jonka sydän on kevyesti paikkaa vaihtava harmaa kaariteltta.

Aika: joka päivä klo 17-22
Paikka: Kiasman ja Sanomatalon välissä
Tapahtuma Facebookissa

Hakasalmen huvila: Rasvaletti-näyttely

Hakasalmen huvilalla kannattaa vierailla myös näyttelyssä valotaiteen lomassa. Helsingin kaupunginmuseon valokuvanäyttely Rasvaletti herättää henkiin 1950-luvun Helsingin, jossa sodan varjot väistyivät uuden ajan optimismin tieltä. Koskettavat kuvat tulvivat muistoja ja nostalgiaa: maitokaupat ja nailonsukat, Brylcreem ja nahkatakit, olympialaiset ja Armi Kuusela, rock, rillumarei ja Monrepos. Vapaa pääsy.
 
Aika: 4.-7.1. klo 11-22 ja 8.1. klo 11-17
Osoite: Mannerheimintie 13b

Joulumaailma

Helsingin ydinkeskustan tunnelmallisen joulutorin iloisessa ihmisvilinässä voi törmätä joulupukkiin, lumiukkoihin ja muihin joulun hauskoihin hahmoihin. Joulumaailmassa voi nauttia hyvän mielen esityksistä ja joulumusiikista kera kupillisen höyryävää glögiä. Yhdessä mökeistä voi ihastella näyttävää opiskelijoiden toteuttamaa jouluseimeä.

Joulumaailman 24 myyntikojusta löytyy laadukkaita, lämpimiä tekstiilejä, makeita ja suolaisia herkkuja sekä lahjatuotteita itselle ja ystävälle. Joulupukin voi tavata hänen tunnelmallisessa mökissään, ottaa valokuvan muistoksi ja kirjoittaa tervehdyksen vieraskirjaan.

Aika: 30.11.–22.12. ja 26.12.–6.1. Ma-pe 11-19, la 10-18, su 11-18.
Paikka: Kolmen Sepän aukio, Kaivopiha ja Vanhan ylioppilastalon ympäristö