Nyheter

 • Lux Helsinki 2014 tävling har ändats

  Resultaten och vinnaren av Lux Helsinki 2014 tävling är nu klara. Vi frågade vilka konstverk hade varit publikens favoriter under åren 2009-2013 av ljusfestivalen. Mest röster fick Casa Magicas verk ”Emergence” på Senatstorget i 2013 och andra platsen gick till Mikki Kunttu och Kasperi Laines verk ”Heijastuksia” i 2010, också på Senatstorget. Den tredje platsen fick Jukka Huitilas verk ”Variant Spectrum” i Stadiontornet i 2012 och nytt version at samma verk ”Variant Spectrum 2” i 2013 fick fjärde platsen.

  Tävlingens vinnare har också lottats och vinnarna är Mirka Santanen, Jaana Sytelä och Sirpa Karjalainen. Vi har meddelat vinnarna personligt. Grattis!

 • 150 000 besökare i evenemanget – tack!

  Ljusevenemanget Lux Helsinki, som ordnades för sjätte gången den 4–8 januari 2014, samlade 150 000 besökare från såväl Helsingfors som andra håll i Finland och utlandet till Helsingfors centrum. Tulisirkus Walkeas föreställningar på Medborgartorget sågs av över 10 000 åskådare. Ljuskonstutställningen som ordnades för första gången i Sjökabelhallen i Kabelfabriken hade cirka 6 000 besökare. 

  "Lux Helsinki stödjer Helsingfors stads strategiska mål att erbjuda både stadsbor och turister avgiftsfria evenemang som är öppna för alla. I år kunde vi öka evenemangets innehåll med hjälp av samarbetspartner. Under kommande år hoppas vi att allt fler företag vill medverka med att erbjuda kringprogram och vara samarbetspartner", säger enhetschef Saila Machere på Helsingfors stads enhet för stadsmarknadsföring.

  "Lux Helsinki är Nordens och Baltikums största ljusevenemang. Evenemanget har ökat i storlek så att det börjar ha internationell betydelse. Ett viktigt mål är även att främja möten och utbyten av erfarenheter mellan finländska och internationella konstnärer", säger evenemangets konstnärliga ledare Markku Uimonen.

  "Publikens glädje kunde kännas både på plats och i sociala medier. Det kändes fint att se att såväl barnfamiljer som seniorer också hittade fram till den nya ljuskonstutställningen på Kabelfabriken. Lux har en verklig möjlighet att visa konst och evenemang i Helsingfors för en ny publik", säger Machere.

  Lux Helsinki ordnas nästa gång i januari 2015.

  Besökare i Tulisirkus Walkeas föreställning på Medborgartorget. Foton: Marina Ekroos.

 • Bilder har uppdaterats till galleriet

  Nya bilder från Lux Helsinki 2014 har uppdaterats till galleriet. 

  Till galleriet

 • Kringprogrammet omfattar bl.a. ett ljuskonstseminarium och restaurangförmåner

  Onsdagen den 8 januari kl. 11–19 ordnas det internationella ljuskonstsymposiet Invisible Light i Kiasmateatern på Museet för nutidskonst Kiasma. På symposiet får vi höra internationella namn i branschen vid sidan av Lux Helsinkis ljuskonstnärer. Fritt inträde.

  Välgörenhetscaféer drivs av Kympin Lapset på Medborgartorget och Lions Club i närheten av Operans amfiteater. Lux Helsinki-restaurangförmåner erbjuds av Nationalmuseets café, Cafe Vanha, restaurangerna Sunn och Nuevo i Torgkvarteren vid Senatstorget samt restaurang Macu i Hotel Crowne Plaza vid Tölöviken. 

  Under evenemanget ses också ljusdesigner Jukka Huitilas jubileumsbelysning Hbl 150 år och ljuskonstverket Den blå linjen över Unionsaxeln, innerstadens längsta sammanhängande gatuaxel.

  Fotoutställningen Brylcreem på Villa Hagasund väcker till liv 1950-talets Helsingfors.

  Läs mer om kringprogrammet

 • Finlandspris till ljus- och videokonstnären Jari Haanperä

  Jari Haanperä, konstnär på Lux Helsinki 2014, och hans Suomesta-galleri i Berlin belönades måndagen den 16 december 2013 med ett Finlandspris. Finlandspriset utdelas som erkänsla för en betydande konstnärlig karriär, anmärkningsvärd konstnärlig prestation eller för ett lovande genombrott.  

  På Nationalmuseets innergård visas Haanperäs verk FYR, som består av över tvåhundra stormlyktor och glödlampor. Videomontaget Maailman valo (Världens ljus) visas i ljuskonstutställningen Lux IN i Sjökabelhallen på Kabelfabriken. I verket sammanflätas ljusen från olika storstäder till ett och samma nätverk av ljus som täcker vår planet. 

  Utdrag ur motiveringen till priset som utdelades av kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki: "Haanperä konkretiserar mästerligt den förundran som skapas av till synes enkla saker."