Uutiset

 • Valo- ja videotaiteilija Jari Haanperälle Suomi-palkinto

  Lux Helsinki 2014:n taiteilija Jari Haanperälle ja Haanperän Berliinissä pitämälle Suomesta Gallerialle myönnettiin maanantaina 16. joulukuuta 2013 Suomi-palkinto. Suomi-palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta. 

  Kansallismuseon sisäpihalla nähdään Haanperän yli kahdestasadasta myrskylyhdystä ja hehkulampuista koostuva teos FYR. Videomontaasi Maailman valo on mukana valotaiteen näyttely Lux INissä Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa. Teoksessa eri suurkaupunkien valot kietoutuvat yhdeksi ja samaksi, planeettamme kattavaksi valoverkostoksi. 

  Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen jakaman palkinnon perusteluista: "Haanperä on mestarillinen havainnollistamaan näennäisesti yksinkertaisten asioiden tuottamaa ihmetystä."

 • Hufvudstadsbladet ja RAY yhteistyökumppaneiksi

  Lux Helsinki 2014:n partneri on sanomalehti Hufvudstadsbladet ja kumppani Raha-automaattiyhdistys RAY. Vuodenvaihde on tärkeä ajankohta molemmille yhteistyökumppaneille: HBL juhlistaa yhteistyöllä alkavaa 150-vuotisjuhlavuottaan ja RAY päättyvää 75-vuotisjuhlavuottaan. Partnereina jatkavat myös Helsingin Energia ja Red Green Blue RGB Oy.

  Hufvudstadsbladetin Mannerheimintiellä sijaitsevan toimituksen tornissa nähdään tapahtuman ajan valosuunnittelija Jukka Huitilan 150-vuotisjuhlavalaisu, jossa loistaa HBL:n oranssi tunnusväri majakan tavoin. HBL on ensimmäinen yritys Luxin historiassa, jonka valaisee oma-aloitteisesti rakennuksensa tapahtuman aikana.

  RAY kutsuu juhlavuotensa huipennukseksi yleisön pelaamaan hauskaa ja nostalgista Urban Flipperiä, joka on osa Luxin virallista ohjelmaa. Lue lisää Uuden ylioppilastalon teoksesta.

 • Tulokset vuoden 2013 Lux Helsingin medianäkyvyydestä ovat huikeat!

  Tapahtuma sai aikaan jopa 1450 artikkelia painetussa mediassa tai verkossa, juttua televisiossa tai radiossa, blogimerkintää, twiittausta, Facebook-päivitystä tai muuta näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Suomalaisessa painetussa mediassa julkaistiin 66 juttua. Aktiivinen yleisö kirjoitti tapahtumasta 151 blogimerkintää, latasi Flickriin 597 valokuvaa ja Youtubeen 83 videota. Kansainvälisessä mediassa julkaistiin ainakin 76 juttua. Kiitos!

 • Lux Helsinki 2013 kasvatti reilusti suosiotaan

  Lux Helsinki 2013 kansoitti talvisen kaupungin tammikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Maksuttoman ja uloslevittäytyvän tapahtuman vuoksi tarkkoja kävijälukuja on vaikea arvioida, mutta varovaisen arvion mukaan tapahtumaan osallistui yli 100 000 kävijää. Stadionin tornin valaissut Jukka Huitilan Variant Spectrum 2 näkyi eri puolille kaupunkia. Valoteoksia nähtiin lähes kolminkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Osana tapahtumaa järjestettiin ensimmäistä kertaa opastettuja kävelykierroksia neljällä kielellä, jotka olivat suosittuja kaikkina päivinä.

  Vuoden 2013 tapahtuma sai aikaan aikaisempia vuosia enemmän myös kansainvälistä kiinnostusta. Juttuja tekivät muun muassa ABC News, uutistoimisto Associated Press, BBC News, matkailulehti Condé Nast Traveller, sisustuslehti Frame, The Huffington Post ja yhdysvaltalainen verkkomedia Travel Squire. Tapahtuma ja sen häikäisevät valoteokset levisivät aktiivisesti verkkoon erityisesti aktiivisten tapahtuman kävijöiden lukemattomien valokuvien, videoiden, twiittausten ja blogimerkintöjen ansiosta.

  Seuraavan kerran Lux Helsinki järjestetään tammikuussa 2014.

  Vuoden 2013 tapahtuman tunnelmiin pääsee kuva-arkistossamme ja tapahtuman kävijöiden valokuvia löytyy Flickristä.