Kansallisoopperan amfi
Philippe Morvan: Ring[z]

Philippe Morvanin Ring[z] on saanut innoituksensa paikasta, johon se toteutettiin alun perin: historiallisesta, vuodelta 19 jaa. peräisin olevasta Trois Gaulesin amfiteatterista Lyonissa, Ranskassa. Teos nähtiin ensi kertaa vuoden 2012 Fête des Lumières -valotapahtumassa.

Teos käsittelee voimaa ja sen vaikutusta yleisöön. Muotona on ympyrä, amfiteatterin keskeinen muoto, joka vie ajatukset symbolien, kulttuurien, tieteen ja uskontojen historialliseen maailmaan. Teos soveltaa ympyrän geometrisen muodon kerronnallisia mahdollisuuksia, joilla ei ole alkua tai loppua.

Teokseen kuuluu Shenyan Houn säveltämä äänimaisema, joka kuvittaa valojen kertomia tarinoita. Teos koostuu 180 valonlähteestä ja neljästä animaatiosta, jotka muodostavat hypnoottisen luupin. Teosta tukee Ranskan instituutti Suomessa.

Teoksen näkee parhaiten amfin katsomosta. 

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

Ranskalainen Philippe Morvan on visuaalinen suunnittelija, joka on erikoistunut luomaan taide- ja näyttämövalaistuksia kaupunkitiloihin, kuten puistoihin, aukioille ja valofestivaaleille. Morvanin kokemus suurista elokuva-, sirkus- ja teatterituotannoista on opettanut hänet toimimaan osana yhteisöä. Monet hänen valoteoksensa ovatkin syntyneet yhteistyössä paikallisten asukkaiden ja opiskelijoiden kanssa. Morvan sopeuttaa teoksensa aina käytettävissä olevaan tilaan, yllättämään yleisönsä.

Ring[z] jatkaa Morvanin ympyrän muotokieleen pohjaavien teosten sarjaa. Vuoden 2013 Lux Helsingissä Oopperan amfiteatterilla tietä viitoitti Morvanin teos Cosmogole.

Takaisin ylös